Hur man bäst väljer färger

Oavsett om du bygger din nya webbplats varumärke från grunden eller vill göra om paletten på din befintliga webbplats, hjälper vi dig att välja rätt färgschema. Vi går igenom de bästa färgerna för webbplatser och hjälper dig att hitta den som passar din webbplats unika karaktär och stil. När allt kommer omkring är färg en massiv aspekt av varumärket.

Har du någonsin märkt att nästan alla snabbmatsrestauranger använder rött och gult i sina logotyper? Det beror på att dessa tillsammans uppmuntrar hunger och vänlighet. Orange innebär roligt och vänligt, blått är tillförlitlighet och grönt föreslår friskhet och natur, medan svart indikerar lyx eller elegans. Så vad vill du att ditt varumärke ska säga? Läs vidare för de bästa färgerna för webbplatser och vilka du bör bygga ditt varumärkes personlighet kring.

Som vi nämnde kan färger utlösa vissa känslor vid synen. Det finns mycket bakom färgpsykologi – du kan kolla in infografiken på den här sidan för lite intressant uppackning av olika märken och färgerna de använder, liksom de känslor de inspirerar. Du kanske tror att du inte påverkas av färger, men du skulle bli förvånad över att se skillnaden som färgval kan göra för ett företags resultat. Faktum är att 85% av människorna hävdade att färg har ett stort inflytande på vad de köper.

Så hur hittar du en som fungerar för dig? Nu vet du hur viktiga färger är för din webbplats varumärke och upplevelse, låt oss ta en titt på vad du ska göra för att bestämma vilka färger du ska välja. Du måste först få en god förståelse för vad du säljer / tillhandahåller. Om du försöker uppnå en mer premium, avancerad bild, är lila din go-to, eftersom folk associerar det med kungligheter, hög kvalitet och intriger.

Det bästa sättet att bestämma en primär färg är att tänka på stämningen i din produkt eller tjänst och granska färger som passar den atmosfären för att hitta en du gillar.

När du har en primär färg i åtanke är det dags att välja de andra färgerna som du ska använda. En bra utgångspunkt här är att överväga färgkomplimanger. Varje färg har en motsvarighet som gör den “pop”, och dessa kallas färgkomplimanger. Till exempel dyker en röd cirkel på en grön bakgrund lite mer än en blå cirkel på en grön bakgrund. Men en blå cirkel kommer att se mycket bättre och mer uppenbar ut på en orange bakgrund. Så om du använder en övervägande grön webbplats är det en bra idé att implementera röda uppmaningar till handling eller använda rött för att markera viktiga funktioner som du vill fånga alla läsares öga. Försök att bara ha en eller två färger ovanpå din primära färg. Mer än så, och du kommer att kämpa med röran. Ingenting kommer att sticka ut bra om du översvämmar besökare med massor av olika stimuli.

Att välja rätt bakgrundsfärg är ett viktigt val, eftersom bakgrunden på din webbplats teoretiskt kommer att ta mer plats än någon annan färg. Det är dock ett enkelt val att göra, eftersom det verkligen handlar om två alternativ. Du kan välja en mer dämpad version av din primära färg för att stärka ditt varumärke. Detta kräver ett vitt eller grått överlägg på bakgrunden för att text ska visas. Alternativt kan du bara få hela webbplatsen att ha en benvit färg, vilket är det vanligaste valet. Det är oförargligt och hindrar ingenting – text, bilder eller länkar – från att hoppa från sidan.

Det sista du gör är att bestämma en färg på typsnitt. Du kan välja det enkla valet och välja svart, men om du söker på internet kommer du att upptäcka att rent svarta typsnitt inte är så vanliga som du tror. Ett svart typsnitt på en vit bakgrund kan leda till ögonbelastning, eftersom det finns en 100% kontrast – och människor kommer att vara mer benägna att klicka bort om din webbplats är svår att läsa. Medan uttryckligen färgade typsnitt bör reserveras för länkar och viktig information, kan du använda grå eller gråtonad färg för att ge din webbplats ett mjukare och mer inbjudande utseende. Det finns inte massor av utrymme för experiment, men det kan vara värt att testa olika färgnyanser och styrkor.

en_USEnglish